23 Şubat 2018 Cuma

Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Beslenme
Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı

Bebeklerde beslenme konusu ilk kez anne olanların ilgiyle araştırdığı bir konudur. Yeni doğmuş bir bebeğin karnının nasıl doyacağı ve hangi gıdaları alacağı konusunda anneler gereken bilgiye sahip olmalıdır. Çünkü bebeklerin sindirim sistemleri yetişkinler gibi gelişmiş değildir ve kolay hazmedemezler. Bu nedenle beslenme şekilleri sınırlıdır. İlk 6 ay ve sonraki 6 ay farklı şekillerde beslenirler.
İlk 6 Ayda Bebeklerde Beslenme
Bebeklerin ilk 6 ayda nasıl besleneceğini ele alırken öncelikle doğum sonrası ilk anlara kadar gitmek gerekir. Yeni doğan bir bebeğin ilk yarım saat içinde anne göğsünden emmeye başlaması gerekir. Anne o sırada kendinde olmayabilir. Ama aileden birileri bu konuda anneye yardımcı olmalı ve bebeğin annesini kolayca emmesi sağlanmalıdır. Anne memesinden ilk defa çıkan bu süte "kolostrum" adı verilmekte ve halk arasında "ağız" diye bilinmektedir. Bu süt bebeğin genel sağlığı ve sindirim sistemi açısından oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca bebeğin ilk yarım saatte anne memesiyle buluşması onun anne ile bağını güçlendirmekte ve emmeye alışmasında etkili olmaktadır.
Bebekler 6 ay boyunca ek gıda almaksızın yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütü yeterliyse doğru olan sadece emerek beslenmesidir. Bu süreçte bebeğe su bile verilmeyeceği biliniyor. Çünkü anne sütünün içeriği bebeğin su ihtiyacını yeterince karşılamaktadır. Ayrıca her geçen dönemde bebeğin ihtiyacına göre anne sütünün içeriğinin değişmesi de mucizevî bir durum olarak karşılanmaktadır.


Bebeklerde Beslenme
Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı

Bebeklerde İlk 6 Aydan Sonrası
Anne sütü yeterli ise bebeğe 6 ay boyunca başka gıda verilmez. Ama 6 aydan sonra uzmanlar ek gıdalara yönelmeyi önermektedir. Bu dönemde bebeğe su da verilmeye başlanacaktır(ilk dönemde anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğe ek gıda olarak mama da verilmektedir.) Verilen gıdalar katı gıdalara geçiş aşamasına uygun olmalıdır. Daha çok sıvı gıdalarla yeni beslenme şekli oturtulmaya çalışılmalıdır. 1 yaşından sonra ise katı gıdalara yavaşça geçilmeye başlanmalıdır.
Anne ile Bebek İletişimi ve Emmenin Önemi

Annenin bebeğini emzirmesi sadece fiziksel bir aktivite olarak görülmemelidir. Bebekler annelerini emerken tenleri temas ettiğinden ondan güven almaktadır. Ağladığında anne tarafından kucaklanmak bebeğin güven kazanması için son derece önemlidir. İlk 1 yılda bebeğin anne tarafından ilgi görmemesi ya da ağladığında kucağa alınmaması onun ileride çevreye karşı güven duymayan bir birey olmasına sebep olmaktadır. Psikolojide "Temel güvene karşı güvensizlik" diye adlandırılan bu dönemde bebeğin annesini emerken aslında kişisel gelişimi için de önemli bir davranış sergilendiği unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder