15 Aralık 2017 Cuma

Sherlock Hafıza Sarayı ile Hafıza Teknikleri


Sherlock hafıza sarayı ve günümüzde genellenen hafıza anlayışı. Hepimiz çocukluktan itibaren hafıza konusunda olumsuz telkinlerle yetiştik. Büyüdükçe de bu telkinlere inanmaya başladık. Etrafımızdaki insanlardan “Benden geçti.” “Yaşlanıyoruz artık, hatırda tutamıyoruz.” gibi cümleleri sıklıkla duyuyoruz. Sanıyoruz ki biz de aynı hayatı taklit edeceğiz. Bu telkinler bir süre sonra inanç kalıplarımız hâline dönüşüyor ve öğrenme güçlüğü çekmeye başlıyoruz.
hafıza teknikleri
sherlock hafıza sarayı

Hafıza Sarayı Nedir?
Hafıza sarayı Sherlock Holmes karakteriyle tanınıp yaygınlaşmıştır. Ama aslen eski çağlardaki bilgeler tarafından kullanılmış bir tekniktir. Yani bilgeler yakılan kütüphanelerdeki bilgileri hafıza saraylarına kodlamışlar. Teknik, Sherlock karakteriyle tanınmış; Tomas Harris’in Hannibal karakteri de benzer bir yöntem kullanmıştır. Bu kişilerin kullandığı hafıza tekniklerindeki ortak öge görüntülerdir. Görüntüler bilgilerin daha kalıcı olması için en büyük etkiyi yaratıyor.
Hafıza Sarayını Kurmaya Başlayalım
Hafıza Sarayı’na geçmeden önce öğrenme aşamalarına bakalım. İnsan zihni ilk olarak bir bilgiyi kodlar, sonra depolar ve son olarak geri çağırır. Bilgiler ilk olarak kısa süreli belleğe yerleşir yani KSB’ye. Sonra uzun süreli belleğe(USB) yerleşir. Bilgilerin hatırlanması demek uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe geri çağrılması demektir. Bu işlemin kolay ve hızlı olması kodlamanın başarılı olmasıyla ilgilidir.
Hafıza Sarayı: Hafıza Sarayı basamakları ile çok yönlü bir yapıdır. İlk aşamada zihninizde her daim kullanmak üzere bir mekân oluşturmalısınız. Bu mekânın detayları hafızanızda iyice yer etmeli. Ama en sevdiğiniz ve en iyi bildiğiniz bir yeri seçmelisiniz. Burası sizin eviniz olabilir, bahçeniz olabilir, sokağınız ya da çocukluk anılarınızın yoğun olarak yaşandığı hatıralarla dolu bir yer olabilir.
Yön Belirlemelisiniz: İkinci aşamada yön belirleyip hafıza duraklarını kaydetmelisiniz. Her yeni bilgide bu belirlediğiniz yönde ve bu yöndeki duraklarda kayıt yapacaksınız. Bu nedenle hafıza kayıtlarını yaparken kullanacağınız mekânın duraklarını kaydetmek son derece önemlidir. Bir örnekle açıklayalım.
Hafıza Sarayı’nız evinizin bahçesi ve eviniz olsun. Bahçe kapısından giriş ilk durak, bahçedeki masanın olduğu yer ikinci durak, balkon üçüncü, evin salonu dördüncü ve gireceğiniz oda beşinci, mutfak 6. Durak, lavabo yedinci, sizin odanız 8. Ve oda kapınız 9. durağınız olacak. Bundan sonra hafızanızda tutmanız gereken anahtar kelimeleri ya da konuları bu duraklarla sembolize edeceksiniz. Ezberlemeniz gereken her madde ya da kelimenin bu duraklarda hikâye edilmesi gerekir. Akılda tutulması gereken daha çok konu varsa bu durakların sayısını arttırabilirsiniz. Daha az ise ilk durakları o sayıya kadar kullanabilirsiniz. Durak dememin sebebi hafızanıza kaydedeceğiniz her şeyin bu noktalarda kodlanmasındandır.
hafıza teknikleri
sherlock hafıza sarayı

Bir Örnek: Size 9 kelime veriyorum. Bu kelimeler; mala, muşamba, karpuz, tablo, saat, tonik, zencefil, duvar kâğıdı ve roman olsun. Önce verdiğim kelimeleri baştan okuyun ve aklınızda ne kadarının kaldığına bakın. Sanırım birkaç kelime kalacak. Belki sonra da hepsi unutulacak.
Bu 9 kelimeyi yukarıdaki yöntemle nasıl ezberinizde tutacağınıza bakalım.
İlk durağımız bahçe kapısıydı. Oradan başlıyoruz. Bahçe kapısından içeri girerken girişte inşaat olduğunu ve yerde mala durduğunu farkettim. Biraz daha ilerledim ki masanın(2. Durak) üzerinde annemin yeni aldığı muşamba duruyordu. Sonra eve doğru yöneldim. Giriş balkonunda(3. Durak)yerde karpuzlar duruyordu. Kapıdan içeri(4. Durak) girdim ve gözüm duvardaki tabloya takıldı. Odaya(5. Durak) geçtiğimde antika bir saatin eski saatin yerine geçtiğini gördüm. Su içmek için mutfağa(6. Durak) gittiğimde cilt bakım toniğimi tezgâhın üzerinde unuttuğumu fark ettim. Ellerimi yıkamak için lavaboya(7. Durak) geçtim ve lavabonun kenarında bir şişe toz zencefil  gördüm. Ellerimi kurulayıp odama(8.durak) geçtim ve duvardaki koyu yeşil duvar kâğıdını izlemeye koyuldum. Yeni aldığım romanı poşetiyle birlikte kapının kulpuna(9. Durak) asıp biraz dinlenmeye çekildim.
Tam olarak bütün kelimeleri hafıza sarayımıza yerleştirmiş olduk. Şimdi hafıza sarayınızdaki bu kelimeleri bulunduğu duraklara göre tekrar edin. Son olarak hiç bakmadan bu kelimeleri hafızanıza aldınız mı diye kontrol edin. Siz de fark edeceksiniz ki hepsini ezberlemek bu yöntemle son derecek kolay olacak. Sizin bu şekilde düzgün cümleler kurmanıza gerek yok. O imgeleri belirlediğiniz duraklara yerleştirmeniz ve görüntü olarak bunu düşünmeniz yeterlidir. Sırası gelen durağa sırası gelen kelimeyi net ve kalıcı bir şekilde yerleştirmelisiniz. İmgeleri kalıcı hâle getirmek için:
ü  Nesnelerin çok boyutlu hayal edilmesi gerekir.
ü  Renklerden faydalanılması önemli derecede işe yarar bir yöntemdir. İmgeleri muhtemel renkleriyle ya da ilgi çekici renk ve şekillerle hayal etmeye çalışın.
ü  Koku hafızayı en hızlı çalıştıran etkenlerden biridir. Bazen bir koku duyarsınız 20 yıl öncesine gidersiniz. Çocukluğunuzda duyduğunuz bir kokuyu yıllar sonra hatırlayabilirsiniz. Bu nedenle kalıcılığı sağlamak için mümkün olduğu kadar kokunun olumlu etkisinden yararlanmaya çalışın.
ü  İmgeleri ve hafıza duraklarınızı belli aralıklarla tekrar edin ki yıpranmasınlar.
ü  Yukarıdaki maddelerden özetle imgelemeniz gereken kelimelerin karşıladığı varlıkları ya gerçekteki hâlleriyle tam olarak yanınızda ve dokunuyormuşsunuz gibi imgeleyin ya da onlara çılgın özellikler yükleyin.
Bütün bu ayrıntıları göz önünde bulundurduğunuzda söz konusu kelimeleri aklınızda tutmamanız mümkün değildir.
Sherlock Hafıza Sarayı Yöntemini Kimler Kullanabilir?
Hafıza Sarayı pek çoğumuz için heyecan vericidir. Ama “Herkes kullanabilir mi?” gibi bir soru da dolaşıyor. Evet, yöntemi öğrenmek için bir seferliğine 10 dakikanızı ayırırsanız dilediğiniz her konuda bu yöntem vasıtasıyla hafıza şovu yapabilirsiniz. Peki, nerelerde kullanabilirsiniz?
ü  Kelime ezberlemeniz gerektiğinde
ü  Ders çalışırken maddeleri ezberleme sırasında
ü  Alışveriş listesini aklınızda kolayca tutmak için
ü  Unutmak istemediğiniz her konuda.

Sizler de bu yöntemi zihninize oturtarak dilediğiniz her konuda hafızanızdan üst düzeyde faydalanabilirsiniz. Sherlock Hafıza Sarayı sizin de hayatınızı kolaylaştırabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder