8 Aralık 2017 Cuma

Rustik Salon Dekorasyonu İçin 7 Önemli Detay


Dekorasyon konusuna ne kadar ilgilisiniz? Stil sahibi misiniz yoksa beğendiğimi alırım tarzında mısınız? Yeni bir ev dekore etmek tatlı telaşları da beraberinde getiriyor. İster evlilik olsun ister ev yenileme. Her ikisinde de aynı heyecanlar bariz bir şekilde yaşanıyor. Yoğun alışverişler sonrasında bazen pişman olacağınız seçimler yapabilirsiniz. Bu durum da stil sahibi olmadan bilinçsizce yapılan alışverişlerin neticesinde yaşanıyor. O zaman nedir bu stil konusu ve rustik salon dekorasyonu?
Öncelikle yeni bir salon dekore etmek için modern mi, minimalist mi, country mi, retro mu, vintage mi yoksa rustik stil mi istediğinizi bilmelisiniz. Bu stillerin her biri farklı beğenilere ve kişiliklere hitap ediyor. Aslında rustik salon dekorasyonu en az bilinen salon stillerinden olup yıldızı parlayanlar arasına yeni katılmış olabilir.
salon dekorasyonu
Rustik Salon Dekorasyonu

Rustik Stilde Eşya Seçimi
Bu stilin mobilyalarını seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sırası ile vereceğim. Ama öncelikle doğallığı ön planda tutan bir stil olduğunu bilmelisiniz. Son derece doğal ve otantik ögeler barındıran bir stil.
1.   Evin Genel Durumu: Rustik salon stilinde evin genel durumu eski olabilir. Çünkü zaten doğasında eski, eskimiş ve ham maddeler bulunmaktadır. Ama bu eski evi kullanılabilir duruma getirmek gerekiyor. Tamir ve tadilat yani. Bu stili uygulamak için sadece eski evleri seçmek doğru değildir. Çünkü günümüzde son derece modern ve lüks evlerin rüstik döşendiğini görüyoruz. Özellikle yüksek tavanlar, yüksek tavanlardan aşağı inen upuzun perdeler ve kocaman pencereler ile tam bir eski zaman evi havası verebilirsiniz. Tıpkı bir şato misali ihtişamlı bir eve sahip olabilirsiniz. Ama günümüzde insanlar daha çok apartman dairesi kullanıyor ve bu daireleri nasıl dekore edeceğiniz önemli. Mevcut dairelere de aynı doğal stili uygulayabilirsiniz.
Rustik Salon
Rustik Salon Mobilyaları

2.   Mobilya Seçimi: Rustik salon stili için seçtiğiniz mobilyalar eski ya da eski görünümlü olmalıdır. Yani, ikinci el eşya satın alabilir veya kendi kullanmadığınız eşyaları değerlendirebilirsiniz. Sıfırdan bir ev döşeyecekseniz ve ikinci el eşya kullanamam derseniz de yeni eşyalarınızı bu tarza uygun seçebilirsiniz. Seçtiğiniz koltuk modellerinin kılıfları keten kumaş olursa rüstik için doğru bir seçim olacaktır. Ya da eski koltuk kumaşlarını andırması yeterlidir.
Bütün bunları yapamıyorsanız modern ve minimal koltuklar da alabilirsiniz. Çünkü rüstik tarzın tanımında modern, otantik karışımlar bulunmaktadır.
Masa ve sandalye gibi parçalar en önemli parçalar arasında yer alıyor. Çünkü rüstik denince ilk akla gelen işlenmemiş ham ağaç parçalarıdır. Ham görünümlü masa ve sandalyeler ile bu stilin gereklerini büyük oranda karşılayabilirsiniz. Daha kullanışlı bir mobilya seçmek istiyorsanız masanız ham ağaç olup sandalyelerinizi biraz daha modern seçebilirsiniz.
3.Halı ve Perdeler: Bu salon stilinde dekorasyon için sıra halı ve perdelere geldiyse yine eski modelleri gözünüzde canlandırmalısınız. Hani o eski desenli halılar vardı ya… Bol desenli nostaljik halılardan söz ediyorum. İşte onlardan kullanmanız uygun olur. Ya da yeni alacağınız halılarda bu nostaljik desenler bulunmalıdır. Veya biraz solgun ve doğal modeller seçebilirsiniz.
rustik salon aksesuarları
rustik salon aksesuarları

4.Duvarlar ve Tavan: Rustik salon dekorasyonu için taş duvarlar ve ahşap tavanlar en doğru unsurlardır. Bunu uygulamak sizin için zorsa taş görünümlü duvar kâğıtları seçebilirsiniz. Ama ahşabın doğallığından mutlaka yararlanmanız gerekir. Ev üzerinde değiştiremeyeceğiniz şeyleri ise mobilyalarla tamamlamaya çalışabilirsiniz.
5.Yer Döşemeleri: Yer döşemeleri için desenli fayans modellerini seçebilirsiniz. Daha çok siyah beyaz modelleri Rustik salon stili için uygun bulunuyor. Desenli ve karışık görünümlü karolar ile banyonuz ve diğer alanları lüks bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
6.Endüstriyel Ürünler: Endüstriyel ürünler denince akla ilk gelen mutfak dekorasyonudur. Mutfağınız için beyaz eşya yerine bu modelleri seçerseniz Rustik stil için bir adım daha atmış olursunuz.


Perdelere gelince… Perdeleriniz tavandan aşağı uzanmalı ve mümkünse desenli olmalıdır. Çünkü böylece evinize nostaljik bir hava vermiş olacaksınız.
rustik stil avize
rustik stil avize

7.Aksesuar Seçimi: Aksesuarlar konusunda aynı doğallığı devam ettirmeniz gerekir. Dekoratif fener ve abajurlar, avizeler kullanabilirsiniz. Özellikle halat detaylı ampul avizeler oldukça sevilen ve tercih edilen avize modelleri arasında yer alıyor.
Eski sandıkları ve eski eşyaları dekoru tamamlamak için tercih edebilirsiniz. Antikacılarda bulunan eşyalardan sevdiğiniz aksesuarları seçebilirsiniz.
Son olarak konuyu toparlamak için özet geçmek istiyorum. Ham yani işlenmemiş görünümlü mobilyalar, eski ya da eskiyi andıran kumaş ve koltuklar, desenli karo döşemeleri, endüstriyel ürünler ve uzun desenli perdeler ile Rustik salon dekorasyonu tamamlanabilir. Ama sanmayın ki bu stilde sadece eski ögeler barındırılmalı. Yeni, modern, minimal, klasik ve eski nostaljik parçaların birleşiminden de bir rustik stil sergileyebilirsiniz.

Eğer isterseniz buradan Retro Tarzı Salon Stili makalemi okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder