4 Aralık 2017 Pazartesi

Kendin Yap Fikirleriyle Evinizi Yeniden Döşeyin!

Kendin Yap Fikirleriyle Evinizi Yeniden Döşeyin!
Ev dekore etmek genelde bayanların ortak ilgi alanı gibi görülse de aslında bu konuya hepsi aynı derecede ilgi duymazlar. Kimisi muhteşem fikirlerle doludur. Kimi ise dekorasyon konusuna yoğun ilgi göstermese de kendin yap fikirleri onu heyecanlandırabilir. Evinizde var olan malzemelerden kullanışlı ve yeni eşyalar vücuda getirmekten bahsediyorum. Normal şartlarda yakacak olarak kullanacağınız ya da atıp elden çıkaracağınız bazı eşyalarınız var ki biz onları sizin için tasarım objesi hâline getirdik. Fazla ve eskimiş eşyalarınızdan sıkıldınız değil mi? Yeni bir ev ya da eşya düzenine ihtiyaç duyuyorsunuz fakat her şeye yetişebilmek konusunda biraz ümitsizsiniz. Ama merak etmeyin artık evinizi dilediğiniz gibi dekore etmek biraz da sizin elinizde. Nasıl mı? Son derece ekonomik yollarla eski eşyalarınızı ya da bahçe eşyalarınızı dekoratif salon eşyası olarak kullanabileceksiniz. Ekonomik demişken belki de hiç masraf etmeden bunu yapabilirsiniz. İşte başlıyoruz.
kendin yap palet
kendin yap palet

Paletlerden Koltuk Yapımını Denemek İster misiniz?
Kendin yap projeleri dekorasyon anlamında en çok ilgi gören seçenekler arasındadır benim fikrimce. Yine bunların arasında en yaygını paletlerden koltuk ve divan yapımıdır. Peki, bu fikir size cazip geldi mi? Siz de evinizde ya da bahçenizde bulunan paletleri değerlendirip kendi koltuk modelinizi tasarlamak ister misiniz? Ebatlarını, rengini, biçimini tamamen siz tasarlayacaksınız. Peki, ama nasıl olacak? Koca tahta parçalarını değerlendirmek bu kadar zor olmasa gerek.
İlk olarak sizlere paleti tanıtayım. Paletler genelde inşaat malzemesi olarak kullanılır. Bahçelerde yerden yüksekte tutulması gereken ürünlerin altına konur. Yapı sektöründe de çeşitli amaçlarla kullanılır. Görüntü olarak yaklaşık 1 metrekareyi biraz geçen tahtadan yapılmış ürünlerdir. Tabi büyüklüğünü kişi kendisi ayarlayabilir ya da değiştirebilir.
Eğer sizin evinizde de yukarıda bahsettiğimiz paletlerden bulunuyorsa şimdi tarifini vereceğim koltuk modelini kendi başınıza yapabilirsiniz. Ama elinizde böyle bir ürün yoksa da uygun ebatlarda tahta parçalarından yaptırabilir, hazır alabilirsiniz. Gerekli tahta parçalarını edinip paletlerinizi oluşturabilirsiniz.
kendin yap palet
kendin yap palet


Böylece kendi paletinizi çaktıktan sonra koltuk safhasına geçmeniz gerekecek. Doğal olarak da paletten koltuğunuzun tüm aşamalarını el emeğiyle siz yapmış olacaksınız. Bu da ayrı bir mutluluk vesilesi tabii ki.
Evinizde yeterince palet olduğunu varsayıyorum. Şimdi de bu paletleri nasıl koltuk hâline getireceğinize bir bakalım. Öncelikle koltuk modelinizi belirlemelisiniz. Köşe koltuğu mu yapmak istiyorsunuz? İkili koltuk mu, üçlü mü yoksa tekli mi? Hangisi sizin koltuk modeliniz? Ya da evinizde hangi modelin eksikliğini duyuyorsunuz? Kararınızı verdikten sonra işe koyulabilirsiniz. Ben karımı köşe koltuk modelinden yana kullanıyorum. Eğer evinizde bir köşe koltuğunuz yoksa ya da balkonunuza köşe takımı yapmak istiyorsanız şimdi vereceğim aşamaları dikkatle izleyin.
İlk olarak hazırdaki paletleri üst üste koyarak işe başlayın. Önce yere iki palet koyun sonra ise her ikisinin üstüne birer adet daha koyun. Böylelikle toplamda 4 adet palet kullanmış olacaksınız. Şimdi de bu paletleri sağlamlaştırmak isterseniz üst üste gelen kenar ve köşelerden çivi çakın. Merak etmeyin çivi çakmak sandığınız kadar zor değil. Bunu başardıkça daha çok yapmak isteyeceksiniz. Sabitlediğiniz paletlerden artık bir koltuk ebatına kadar ulaştınız. Sıra geldi köşe takımı görüntüsünü vermeye. Yerden iki adet palet daha almanız gerekiyor. Bu iki paleti de üst üste koyun ve hazırdaki koltuk biçimindeki paletlerin ön tarafına köşe oluşturacak şekilde iliştirin. Arada ayırırım diyorsanız öylece yanına koyabilirsiniz. Ama sağlam bir köşe takımım olsun ve hep bu şekilde kullanayım derseniz de yine elinize çivileri almanız gerekecek. Sonradan hazırladığınız paletleri öncekilere iliştirin. Çivilerle sabitleyin. Artık köşe koltuk takımınızın iskeleti hazır durumda. Sıra geldi onu gerçek bir köşe takımı yapmaya. Bunun için aynı ebatlarda ve yeterince mindere ihtiyacınız var. Dilerseniz evinizde bulunan fazla minderleri kullanabilirsiniz. Yeni minderler almak da orijinal bir tasarım için ideal olabilir. Ama minder seçimini palet rengine göre yaparsanız daha dekoratif bir modeliniz olacak. Paletlerinizde boya yoksa en geçerli renk beyazdır.

Hemen onları beyaza boyayarak en sevdiğiniz minder renkleriyle uyum sağlayabilirsiniz. Diğer alternatif renginiz de kahverengidir. Kahve paletleriniz ile Retro modeller tasarlamak sizin elinizde. Boya işlemini tamamladınız sayıyorum ve minderler konusunda biraz daha detay vermek istiyorum. Paletten yapılan köşe takımları genelde şark odalarını andırır. O nedenle renkleri modern ya da otantik görünüm için titizlikle seçmelisiniz. Ama evinizde ve elinizde bulunan minderleri ve kumaşları kullandığınızda da annemin lafıyla size “Çıkar at diyen mi olacak?” şartlarınız neyi gösteriyorsa ona göre bir tasarım yapacaksınız elbette. Gelelim arkalıklarına. Dilerseniz hazırladığınız köşe takımlarınızı arkalık olmadan yalnızca yastık ve kırlentlerle kullanabilirsiniz. Ama isterseniz palet malzemeleri ile de arkasına dayanak çakabilirsiniz. Bu yaptığınız basit bir tahta uzatmak da olabilir. Daha sonra yastıkları üzerine yaslayarak köşe koltuklarınıza son hâlini verebilirsiniz. Beyaz minderlerin üzerine renkli kırlentler, gri minderlerin üzerine pembe gri kırlentler gibi modeller şık ve göz alıcı durabilir.
kendin yap sehpa
kendin yap sehpa

Kendi Sehpanı Kendin Yap!
Kendin yap hediye ya da dekorasyon fikirleri hayatınızı kolaylaştıran en zevkli tasarım örneklerini sunuyor. Evinizde çay ve ikram servisleriniz için kullandığınız ya da dekoru tamamladığınız bir sehpanız vardır elbet. Ama zamanla yeni sehpa ihtiyaçlarınız olacak. Özellikle orta sehpalar her zaman en sık değiştirilen modellerden olmuştur. Peki, yeni bir orta sehpa almak yerine kendi el emeğinizle sehpanızı yenilemek istemez misiniz? Hem de yalnızca iki malzemeyle. Nasıl mi? Yalnızca 1 adet kullanılmayan yüzeyi pürüzsüz bir ahşap parça ile ayaklara ihtiyacınız var. Ayakları hazır almanızı öneririm. Tabi bunu orijinal bir görüntü için tavsiye ediyorum. Ama son zamanlardaki Retro rüzgârından da haberiniz vardır. Siz de bu rüzgârdan etkilenenlerdenseniz ayakları da kendiniz çakmayı deneyin. Yine ahşap parçaları kullanın ki sehpanız için kullandığınız objeler birbirini tamamlasın.
İlk olarak dümdüz bir tahtayı (dikdörtgen şeklinde olması sizin yararınıza olacak) alın ve ebatlarının uygun olduğundan emin olun. Doğru ebatlara sahip bu yüzeye hazır aldığınız ayakları monte edin. Bunun için küçük bir matkap kullanabilirsiniz. Böylelikle daha orijinal bir iş çıkartmış olacaksınız. İşte sehpanız hazır. Gördünüz değil mi? Paranız cebinizde kaldı. Son derece küçük rakamlarla birkaç malzeme aldınız ve sehpanızı en ekonomik şekilde vücuda getirdiniz. Peki, evinde sehpa için gerekli, tahta yüzeyi, mdf ya da benzeri olmayanlar ne yapacak? Onlar mahrum mu kalsınlar böyle bir sehpa yapımından? Kalmasınlar tabi? Onlar da yapsınlar ama malzemeyi başka yerden temin etsinler. Bir marangozdan küçük bir yüzey satın alabilirler. Gidip alanlar görecektir. Onlar için artık(fazla) bir malzeme olduğundan gayet ucuza satın alabilirsiniz. Bazıları “Al, götür, senin olsun” da diyebilir. O derece yani. Elinizde malzeme olsun ya da olmasın her türlü kolay bir tasarım ve çalışma gerçekleştireceksiniz.
kendin yap dekorasyon
kendin yap dekorasyon


Eski Ahşap Mobilyalarınızı Atmayın!
Söz buraya kadar gelmişken eski mobilyalarınıza değinmeden geçmeyelim. Vintage ve Retro modası aldı başını gidiyor. Hâl böyleyken o mobilyalara nasıl kıyabileceksiniz? Elden geçirseniz sizi bir süre daha idare eder. Yok, ben ille de modern tasarımlar istiyorum diyorsanız çözümü hazır. Eski ahşap görünümlü konsolunuzun ya da dolabınızın çekmecelerini çıkartıp yeniden boyayın. Hatta modern görünsün demiştik ya beyaza boyayın. Çekmeceler sizin tamir edebileceğiniz gibi değilse onları çıkartın ve yerine hasır ya da dilediğiniz model sepetler koyun. Böylece çekmece yerine sepet koymuş olacaksınız ki eşyalarınız yine yerinde dursun. Ayrıca hasır örgü sepetler son zamanlarda çok moda olduğu için eski mobilyanızla arada büyük bir fark olduğunu göreceksiniz.
Kısacası eskiyen mobilyalarınızı atmak yerine boyayın, cilalayın, kulplarını modernize edin ve yeni görünümüyle kullanmaya devam edin.

Yukarıda saydıklarım az buçuk yaptığım ve yapabildiğim “kendin yap fikirleri” arasında yer alıyor. Denemeden karar veremezsiniz. Önce yapmayı deneyin sonra kararınızı verin. Kim bilir, belki içinizde gerçek bir tasarımcı yatıyordur. Onu uyandırın.
Ev dekorasyonuna ilgi duyuyorsanız buradan Minimal Ev Dekorasyonu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder