30 Nisan 2017 Pazar

Nasıl Yazıyorum?

                                        Nasıl Yazıyorum?

makale yazarlığı
makale yazma yöntemleri

Makale yazarlığı son yılların popüler ve online iş grupları arasında yer alıyor. İnternet siteleri için içerik hazırlayan ve yazarlık yapanların oranı bu işe heves edenlerin oranından çok daha düşük görülüyor. Bunun nedeni de evden iş yapma hevesiyle anlık bir heyecanla bu işe atılmak isteyip sonradan pes etme ihtimalinin yüksek olmasıyla alakalı. Hiçbir iş dışarıdan göründüğü gibi değildir. Ne kadar kolay ya da zor görünse de her iş kolunun kendi içinde kuralları vardır. Bu kurallara riayet ettiğiniz taktirde zor işler kolaylaşır, kolay gibi görünen işlerin de zannettiğinizden daha fazla emek istediğini fark edersiniz. İşin teknik, sosyal ve emek tarafını es geçmemeliyiz. 
Makale yazarlığı da kendi içinde kuralları olan ve emek gerektiren bir iştir. Makale ya da içerik nasıl ve ne kadar sürede hazırlanır? İçerik yazarları nelere dikkat ediyor?
Makale yazarken nelere dikkat ediyorum?
Veri Toplama: Öncelikle benden istenen içerik neyse hakkında yeterli araştırma yapıyorum. Yeterince araştırma yapıp veri topladıktan sonra elde edilen bilgilerle birlikte bir kompozisyon oluşturuyorum. 
Plan Aşaması: Yazacağım konuyu nasıl ve hangi başlıklarla ya da alt başlıklarla worde aktaracağıma karar veriyorum. Bunu yaparken kelime çeşitliliğine ve ilgili terimleri kullanmaya dikkat ediyorum.
Yazma Aşaması: Veriler toplanıp plan yapıldıktan sonra yazma aşamasına rahatlıkla geçebilirim. Elde edilen bilgiler ile planlı bir şekilde benden istenen makaleleri yüzde yüz özgün ve kaliteli makaleler olacak şekilde yazmaya dikkat ediyorum. Verilen konuyla ilgili terimleri kullanmak okuyucunun daha fazla bilgi edinmesini sağlıyor. Kelime çeşitliliğiyle de okuyucunun sıkılmadan ihtiyaç duyduğu bilgiyi yazıda bulabilmesini sağlamak önemli.
Yazma Hızı: Makale yazarken hız konusunu da dikkate almak gerekiyor. Aslında hız kavramı genel geçer bir sonuç ya da cevap içermez. Çünkü her yazarın bireysel özellikleri farklıdır. Bu nedenle makaleyi içselleştirme ve yazma aşaması da farklı olacaktır. Kimi yazarların elinden makaleler seri bir şekilde çıkarken kimi yazarlar ise daha dikkatli ve yavaş yazabilir. Tabi uzun zamandır bu işi yapanlar hangi konuya nasıl başlayacağını ve ne kadar sürede yazabileceğini iyi bilir?
Ortalama olarak baktığımızda, yazarları dinlediğimizde 500 kelimelik bir metin yarım saatte hazırlanabiliyor. Fakat bu metin daha kısa sürede de hazır hâle getirilebilir daha uzun da sürebilir. Bu verdiğimiz ortalama bir değerdir.
Yazma Hızını Etkileyen Faktörler
Bir makalenin ortaya çıkma sürecinde farklı aşamalar olduğunu yukarıda belirtmiştim. Bu aşamalardan geçerek hazırlanan makalenin yazılma hızını etkileyen temelde üç faktör vardır.
Klavye Hızı: Siz ne kadar çabuk hazırlasanız da klavyeniz yavaşsa makaleleri zamanında yetiştiremeyebilirsiniz. Bu nedenle günlük aldığınız makale sayısı düşecektir. İşte bu yüzden ortalama ya da ortalamanın üzerinde bir hızınız olmalıdır. Bir tanımlama yapmak gerekirse klavye hızınızı belirleyen ölçütün dakikada yazdığınız kelime sayısı olduğunu söyleyebiliriz. Dakikada 30 kelime ve üstü yazabiliyorsanız bu işi başarıyla yapabiliyorsunuz.
Yazarın Bilgisi: Yazarın bilgisi genel kültür bilgisi ve o güne kadar yazdıklarından edindiği bilgiyi içerir. Aynı konuda ne kadar çok yazarsanız o kadar hızlanırsınız. Dolayısıyla en çok yazdığınız konularda uzmanlaşıyorsunuz.

Yazarın Becerisi: Yukarıdaki aşamaları hızlıca atlatabilmek için yazarın bu anlamda pratik davranması gerekir. Verilen konu ile ilgili araştırmayı hızlı bir şekilde yapıp planlı bir şekilde metin kompozisyonunu oluşturmalıdır. İçerik oluşturma konusunda pratik olan yazarın klavye hızı da yüksekse makale yazma ve oluşturma hızı da aynı şekilde yüksek olacaktır.
Makale yazarlığı freelance iş sektöründe en çok paya sahip iş kollarından biridir. Siz de bu işe niyetliyseniz, bir ajans veya siteyle sürekli çalışma fikriniz varsa yukarıda verdiğim detaylara dikkat etmeniz gerekir. Her şeyden önce evden çalışmayı göze almak gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder