14 Temmuz 2019 Pazar

Drop Shipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Drop Shipping Sistemi
Drop Shipping


Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?
Drop shipping son zamanların en moda ticaret kavramıdır. Doğrudan çeviri yapıldığında bırakma nakliyesi anlamına gelir. Yapılan işin daha açık tarifi; perakende ürün satışı yapacak kişilerin herhangi bir depo ve stok işlemine ihtiyaç duymadan aldığı siparişi doğrudan üretici firmaya ileterek tedarik angaryasından kurtulduğu ve tamamen bir aracı vazifesi gördüğü sistemdir. Perakendecisiniz ama dükkânınız yok. Perakendecisiniz ama stok yapmıyorsunuz. Satıcısınız ama elinizde ürün yok. Tamamen aldığınız siparişler neticesinde karşı tarafa gönderdiğiniz bildirimle satış işlemlerini gerçekleştiriyorsunuz.
Drop Shipping Nasıl Yapılır?
Yıllardır içinizde büyüyen girişimcilik tutkusunu dizginleyemez bir duruma mı geldiniz? “Ben bir konargöçerim, yerim yurdum yok benim”(1) mi diyorsunuz? Dükkânlar da açamam, başında da duramam, tek odalı bir ofiste monotonluktan bunalamam, gençliğim var benim mi diyorsunuz? Veya ömrüm sabah 8.00 akşam 18.00’larla geçti daha da dayanamam mı dediniz? İşte size sınırsız çalışma ortamı sunan drop shipping sistemi! Günümüzde çoğu kişinin hâlâ bir hayal olarak gördüğü freelance çalışma sektörü erken uyananlar için gerçek bir girişimcilik alanıdır. Eğer öyle olsaydı herkes yapardı, sözlerini de sıkça duymuşsunuzdur. Öyle olduğunu herkes gördüğünde zaten bu iş de çoktan sıradanlaşmış olacak.  Yani umut vaat eden bir kazanç kapısı olmaktan çoktan çıkacak ve bugün çoğunluğun yaptığı sıradan işlere dönüşecek. Herkes yapmadığı için bu kadar değerli olduğu biliniyor. Ama hakkında yazılıp çizilenlerin çoğalması drop shipping sistemini kullananların sayısının gün geçtikçe arttığını gösteriyor. İnsanlar artık hem ticaret yapmak hem de bunu tüm dünya ile birlikte sürdürmek istiyor. Ahbap, tanıdık diye kısıtlı bir çevreye hitap etmektense her çevreye kendi ihtiyacı olan ürünü götürerek sınırsız bir mekânda çalışmanın rahatlığını diliyor.
Kimler Drop Shipping Sistemiyle Satış Yapabilir?
Kimler Drop shipping yapabilir?
Sermayesi olmayanlar: Bu sistemde sermaye ihtiyacınız yoktur. Yalnızca sattığınız ürünlerin ödemesini yaparsınız. Satamadıklarınızdan mesul değilsiniz.
Masraftan Kurtulmak İsteyenler: Fiili bir iş yeri açtığınızda dükkân kirası, dükkân giderleri, işçi ödemeleri ve diğer çalışanların giderleri, evrak  ve tahsil işlemleri gibi birden çok masrafla karşılaşırsınız. Ancak drop shipping satış sisteminde bunların hiçbiri yok. Tamamen sanal ortamda yürüttüğünüz işlerde masraftan büyük oranda kaçınmış olursunuz.
Stok Yapamayanlar, Dükkânı Olmayanlar: Drop shipping satış sistemi içinde bir dükkâna ihtiyacınız yok. Peki, ürünleri nereden tedarik edeceksiniz? Ali Baba gibi sitelerden tedarik ettiğiniz ürünleri Amazon gibi kullanıcıya satış için parsel açan platformlara başvuru yaparak satışlarınızı gerçekleştirirsiniz. Aldığınız siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirerek kargolama işlemini de tamamen onların üstlenmesini sağlarsınız.
Sonuç olarak sizin tek yapmanız gereken ürünleri fotoğraflayıp tanıtmak ve siparişleri tedarikçiye iletmek. Sonrasında ise size düşen payla kazanç sağlayabilirsiniz.
Riskleri Nelerdir?
Drop shipping satış sisteminin risklerinin başında satıcıların yani aracı durumundaki sizlerin ürün ve stok detayları hakkında yeterli bilgi sahibi olmayışınız gelir. Müşteriyi yeteri kadar bilgilendiremeyebilir, ürünler konusunda gelen şikâyetlere gereken yaklaşımı sergileyemeyebilirsiniz.
Sistemin diğer bir dezavantajı ise satışa sunduğunuz görseldeki ürünlerin tedarikçi firmanın elinde bulunmamasıdır. Bu işi yapanların sıkı bir takip içinde olması ve tedarikçi firmanın biten ürünlerini görsele koymaması gerekir. Ayrıca sizler aracı durumunda olacağınız için kargo işlemlerini tedarikçiler yürütecek. Aslında bir avantaj olarak görülse de sizinle aynı zamanda harekete geçmeyen kargolar alıcıları rahatsız edebilir. Gecikmelerin yaşanması can sıkıcı olabilir. Sizlerin bu konuda son derece titiz ve detaycı çalışması beklenir. Ürün stoklarını takipte kalarak ve kargo süreçlerini kontrol ederek satışlarda yeterince tecrübeli hareket etmeye başlarsınız.
Son olarak rekabet oranı yüksek olduğundan ürünleri düşük kâr oranıyla satışa sunabilirsiniz. Dolayısıyla sabır gerektiren bir iştir.  Hayalinizdeki iş olduğuna inanıyorsanız gereken sabrı gösterebilirsiniz. Yalnızca sonuç değil süreç de size tat verebilir. Tek amacınız büyük paralar kazanmaksa ve pazarlama sizin için bir tutkuya dönüşmediyse doğru seçim olmayabilir. Başaranlar tutkusunu mesleğe çevirenlerdir.
1:Romanımdan alıntı. #yazargibiyim #makaleseç (14.07.2019- Pazar)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder